Jan den Besten

veelzijdig kunstenaar in beeld, muziek en technologie

Online tentoonstelling 42 dingen

Ik heb meegedaan aan het project '42 dingen van Kruithof'. Zie ook mijn blog.

 

Jaap Kruithof was een van Vlaanderens grootste dwarsdenkers. Hij was filosoof en ongeremd dingenverzamelaar. De helft van de 10.000 voorwerpen die Kruithof in zijn leven verzameld heeft, stelt het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen aan kunstenaars beschikbaar. 42 van die voorwerpen kwamen terecht bij kunstenaars in Wageningen en omstreken.

Online tentoonstelling 42 dingen
Wat deden kunstenaars met de 42 dingen die er in Doos 42 zaten uit de nalatenschap van filosoof Jaap Kruithof? Vaasjes, bakjes, een kleerhanger, houten kipjes, een lapje stof en ogenschijnlijk onbeholpen staaltjes huisvlijt.

Het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen stelde dozen met dingen beschikbaar aan kunstenaars die er alles mee mochten doen behalve weggooien. Ruim 40 kunstenaars uit Wageningen en omgeving maar ook uit Amsterdam en Warffum gingen aan de slag met de enige doos die in Nederland terechtkwam. Ze worstelden er mee, verbrijzelden soms een voorwerp of transformeerden het tot een betere versie van zichzelf.

Het verrassende resultaat is op een online tentoonstelling te zien vanaf vrijdag 15 mei 20.00 uur.

https://nl.padlet.com/Schrijversharten/Expo42dingen

Aanvankelijk zou de presentatie op die avond plaatsvinden in de bblthk in Wageningen. Daar was immers op 9 maart ook doos 42 geopend tijdens de Schrijvershartenavond over dwarsdenkers, het thema van de Boekenweek.

Mogelijk komt er na de coronamaatregelen nog een tentoonstelling ‘in het echt’.

Het kunstproject 42 dingen is een samenwerking van Petra Sips met het collectief Schrijversharten in Wageningen dat bestaat uit Laurens van der Zee, Martijn Adelmund en Annie van Gansewinkel.