Jan den Besten

veelzijdig kunstenaar in beeld, muziek en technologie

zondag 3 november 2019

zondag 3 november 2019
IMG 2272
IMG 2273
IMG 2274
IMG 2275

Open Atelier dagen: wat te doen?

De jaarlijkse open-atelier dagen op Arnhems Buiten komen er weer aan. Wat te doen? Voldoende nieuw materiaal heb ik niet, vind ik. Heb ik dan stil gestaan afgelopen jaar en niets aan kunst gedaan? Nee dat zeker niet! Maar mijn aandacht is weer eens verschoven naar muziek en impro-theater. Hoe kan ik dat inzetten tijdens een open atlelier?

Geluidsimprovisaties: 'Pieplab'

Er zijn avonden dat ik thuis, in mijn studiootje, improviserend muziek maak. Misschien kan ik een kijkje in de keuken geven, daar is een open atelier tenslotte voor bedoeld, en tijdens dat weekend improvisatie-sessies houden? Al improviserend bezoekers meenemen in een reis van geluid? Waarom niet!

Zo werd het idee geboren van 'pieplab': een reis die begint met het samplen van een eenvoudig geluid en dat geluid langzaam transformeren in andere geluiden tot een minimale compositie van plusminus 30 minuten.

Wat gebruik ik daarvoor:

  1. Een microfoon waarmee ik akoustische instrumentjes of mijn stem kan opnemen.
  2. Een paar kleine synthesizer die ik kan opnemen.
  3. Een Elektron Octratrack: dat is een unieke sampler waarmee je geluiden kunt opnemen, loopen, sequencen en terplekke live op allerlei manieren kunt bewerken.
  4. En als extra nog een mooie reverb om de muziek wat ruimte te geven.
  5. Oh ja, en natuurlijk een opname apparaat, zodat ik misschien later alles online kan delen.